3. Rýchle občerstvenie (fast food)
Fast food, ako sú hamburgery, hranolky či pizza, je pohodlný a chutný, no zároveň patrí medzi najnezdravšie jedlá. Obsahuje veľké množstvo nasýtených a trans-tukov, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu a prispievajú k vzniku srdcových ochorení. Fast food je často ochutený glutamátom sodným (MSG), ktorý môže u niektorých ľudí spôsobiť migrény alebo problémy s trávením. Navyše obsahuje vysoké množstvo soli, čo zaťažuje obličky a zvyšuje krvný tlak. Dlhodobá konzumácia fast foodu môže viesť k obezite, inzulínovej rezistencii a dokonca k poruchám pečene.
Čo robiť: Pripravte si domáce verzie obľúbených jedál. Domáce hranolky upečené v rúre a burger s celozrnnou žemľou a čerstvou zeleninou sú chutné a oveľa zdravšie.
4. Biele pečivo a cestoviny
Produkty z bielej múky sú bežne konzumované, ale majú nízku výživovú hodnotu. Počas spracovania sú obilné zrná zbavené vlákniny, vitamínov a minerálov, čo spôsobuje, že takéto výrobky sú „prázdne kalórie“. Konzumácia bieleho pečiva rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo môže viesť k únave, prejedaniu sa a dlhodobo aj k rozvoju cukrovky 2. typu.
Čo robiť: Nahraďte biele pečivo celozrnnými výrobkami, ktoré obsahujú viac vlákniny a dlhšie vás zasýtia. Ak obľubujete cestoviny, skúste celozrnné, špaldové alebo proteínové varianty.
5. Sladkosti a pečivo s umelými prísadami
Koláče, zákusky a balené sladkosti obsahujú nielen vysoké množstvo cukru, ale aj trans-tuky a chemické prísady, ktoré môžu spôsobiť problémy s pečeňou, obezitu a zvyšujú riziko cukrovky. Cukor v kombinácii s nasýtenými tukmi môže spôsobiť nával energie nasledovaný únavou a podráždenosťou. Dlhodobá konzumácia tiež oslabuje zubnú sklovinu, čo vedie k zubným kazom.
Čo robiť: Vyhýbajte sa kupovaným sladkostiam a pripravujte si dezerty doma. Použite menej cukru, celozrnnú múku a zdravé tuky, ako je kokosový olej.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>