„Carnivore“ diéta: Je taká prospešná alebo nám škodí?

Carnivore
Zdroj: health.com
Zdieľaj článok so svojimi priateľmi

V priebehu rokov sme mohli natrafiť na množstvo diét, ktoré nám sľubujú zdravie, štíhlu líniu a plno energie. Vo viacerých prípadoch nám tieto diéty priniesli skôr zdravotné problémy a nerovnováhu v tele. Dnes sa pozrieme na „carnivore“ diétu, ktorá je v posledných mesiacoch na vzostupe u nás aj v zahraničí.

Čo je „carnivore“ diéta?


„Carnivore“ (z latinčiny konzument živočíchov) diéta pozostáva výhradne z mäsa a živočíšnych produktov, pričom vylučuje všetky ostatné potraviny. Tvrdí sa, že pomáha pri chudnutí, problémoch s náladou a regulácii hladiny cukru v krvi. Carnivorská diéta vylučuje všetky ostatné potraviny ako napríklad ovocie, zeleninu, strukoviny, obilniny, orechy či semená. Jej podporovatelia tiež odporúčajú eliminovať alebo obmedziť príjem mliečnych výrobkov.

„Carnivore“ diéta vychádza z kontroverzného presvedčenia, že predkovia ľudí jedli väčšinou mäso a ryby a že diéty s vysokým obsahom sacharidov sú zodpovedné za dnešné vysoké výskyty chronických ochorení.

Iné populárne diétne programy s nízkym obsahom sacharidov, ako sú keto a paleo diéty, obmedzujú, ale nevylučujú príjem sacharidov. Avšak „carnivore“ diéta si kladie za cieľ nulový príjem sacharidov.

Podporovatelia diéty vs. štúdie

Shawn Baker, americký ortopéd, je najznámejším zástancom spomínanej diéty. Uvádza skúsenosti od jej podporovateľov, ktorí ju ako dôkaz, že môže liečiť depresiu, úzkosť, artritídu, obezitu, cukrovku a ďalšien ochorenia. Avšak žiadne kontrolované štúdie neanalyzovali účinky tejto diéty.

Jedna štúdia propagovaná Bakerom požiadala podporovateľov diéty, aby vyplnili prieskum o svojich stravovacích návykoch a zdraví. Respondenti hlásili spokojnosť a priaznivé účinky.

Odborníci na výživu vyjadrili obavy o zdravotných tvrdeniach jeho štúdie. Štúdia totiž neobsahovala žiadny spôsob, ako overiť presnosť zdravotných informácií, ktoré respondenti predložili, a preto by sa mali výsledky interpretovať opatrne. V roku 2017 bola Bakerova lekárska licencia odobraná Lekárskou radou Nového Mexika z dôvodu obáv o jeho kompetenciu. Bakerova lekárska licencia bola v roku 2019 obnovená s požiadavkou na priamy dohľad pri vykonávaní medicíny.

Mohlo by vás zaujímať:  12 najviac sledovaných futbalistov na Instagrame (2024)

Čo konzumovať:

Mäso: hovädzie, kuracie, morčacie, jahňacie, bravčové atď.

Vnútornosti: pečeň, obličky, srdce, mozog, jazyk.

Ryby: losos, makrela, sardinky, krab, homár, tilapia, sleď atď.

Iné živočíšne produkty: vajcia, masť, kostná dreň, kostný vývar atď.

Mliečne výrobky s nízkym obsahom laktózy (v malých množstvách): smotana, tvrdý syr, maslo atď.

Voda

Čomu sa vyhnúť

Zelenina: brokolica, karfiol, zemiaky, zelené fazuľky, papriky atď.
Ovocie: jablká, bobuľovité plody, banány, kiwi, pomaranče atď.
Mliečne výrobky s vysokým obsahom laktózy: mlieko, jogurt, mäkké syry atď.
Strukoviny: fazuľa, šošovica atď.
Orechy a semená: mandle, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, pistácie atď.
Obilniny: ryža, pšenica, chlieb, quinoa, cestoviny atď.
Alkohol: pivo, víno, destiláty atď.
Cukry: stolný cukor, javorový sirup, hnedý cukor atď.
Nápoje okrem vody: sóda, káva, čaj, ovocný džús atď.

Benefity

Vzhľadom na obmedzený výskum o diéte je ťažké uviesť jej výhody. Tieto výhody môžeme len predpokladať na základe poznatkov, ktoré máme o iných diétach a makroživinách.

Napríklad, diéta vylučuje sacharidy, eliminuje sušienky, koláče, cukríky, sódu, pečivo a podobné potraviny s vysokým obsahom sacharidov. Potraviny s vysokým obsahom cukru môžu byť problematické aj pre ľudí s cukrovkou, pretože môžu spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi. V skutočnosti sa často odporúča obmedziť rafinované sacharidy a sladké potraviny na kontrolu cukrovky.

Odstránením vysoko spracovaných sacharidov v diéte môžeme vidieť niektoré výhody, ako je zlepšený krvný tlak, zníženie brušného tuku a zlepšenie kardiovaskulárneho systému. Avšak to, či sú tieto výhody trvalé, je menej jasné.

Úplné vylúčenie sacharidov v diéte sa však neodporúča ani nie je pri cukrovke nevyhnutné. Namiesto toho sa odporúča jesť menšie množstvá výživných, vlákninou bohatých sacharidov, ktoré nespôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Mohlo by vás zaujímať:  Búrame konšpirácie: Plochá Zem

Riziká

Vzhľadom na svoju veľmi obmedzujúcu povahu a úplné vylúčenie väčšiny potravinových skupín má „carnivore“ diéta mnoho nevýhod. Keďže diéta pozostáva výhradne zo živočíšnych potravín, môže mať vysoký obsah nasýtených tukov a cholesterolu. Nasýtené tuky môžu zvyšovať hladinu LDL cholesterolu, čo môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Na druhej strane však štúdie naznačili, že spojenie medzi príjmom nasýtených tukov a rizikom srdcových ochorení nemusí byť také silné, ako sa predtým predpokladalo. Napriek tomu môže byť konzumácia vysokého množstva nasýtených tukov na diéte problematická.

Spracované mäso ako slanina alebo iné údeniny obsahujú vysoké množstvá sodíka. Konzumácia veľkého množstva týchto potravín môže viesť k jeho nadmernému príjmu, ktorý je spojený so zvýšeným rizikom vysokého krvného tlaku či ochorenia obličiek. Príjem červeného a spracovaného mäsa bol tiež spojený s vyššími výskytmi určitých typov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Naopak, strava bohatá na rastlinné potraviny bola spojená s nižším rizikom určitých dlhodobých ochorení, ako sú srdcové ochorenia, Alzheimerova choroba a cukrovka typu 2, keďže má dostatočný obsah vitamínov, vlákniny či antioxidantov. Napríklad vláknina, nestráviteľný sacharid, ktorý podporuje zdravie čriev a pravidelné vyprázdňovanie, sa nachádza iba v rastlinných potravinách. Následkom toho môže viesť „carnivore“ diéta k zápche ako k vedľajšiemu účinku a následne aj k dlhodobým problémom s črevom.

„Carnivore“ diéta môže byť obzvlášť problematická pre určitú skupinu populácie. Napríklad ľudia, ktorí potrebujú obmedziť svoj príjem bielkovín, ľudia s chronickým ochorením obličiek alebo aj ľudia citlivejší na cholesterol by mali byť opatrní.

Záver

Z dlhodobého hľadiska je „carnivore“ diéta extrémne obmedzujúca a pravdepodobne nezdravá. Navyše, do dnešnej doby žiadny výskum nepodporuje jej predpokladané výhody. Keďže vylučuje väčšinu potravín okrem mäsa a živočíšnych produktov, je chudobná na vitamín C, foláty, antioxidanty, nemá vlákninu a je ťažko udržateľná. Namiesto nej sa stále najviac odporúča vyvážená strava s prísunom všetkých dôležitých nutrientov.

Mohlo by vás zaujímať:  Vplyv sociálnych médií na duševné zdravie: Ako nájsť rovnováhu v digitálnom svete